Lieve kinderen, ouders en blog-volgers,

Wij kijken terug op een rijk gezegend kamp. Wat hebben we genoten van de kinderen, elkaar, het weer, maar bovenal alles wat God dit weekend gedaan heeft! Hieronder lezen jullie  een verslag van wat we hebben gedaan. Het is een lang verhaal geworden maar we willen graag delen over wat we hebben meegemaakt.

Op vrijdagmiddag kwamen de leiders al naar Esbeek om de boodschappen uit te pakken, het kamphuis klaar te maken, om samen te eten en om God welkom te heten op het kamp dat we voor Zijn kinderen hebben georganiseerd. Rond 19:00 uur kwamen de eerste kinderen aan en nadat alle bedjes waren opgemaakt was het tijd voor ouders om te vertrekken en konden wij naar onze eerste samenkomst. Na het zingen van enkele liederen, werden de kampregels besproken en begonnen we met een kleine studie. Miriam legde de kinderen uit hoe ze iets kunnen opzoeken in “een grote mensen Bijbel”. De uitleg stond ook op een boekenlegger. Alle kinderen kregen er een om in hun eigen Bijbel te bewaren. Na de samenkomst speelden we levend Stratego en gingen de kinderen van groep 5-6 lekker slapen. De kinderen van groep 7-8 hadden daarna nog een activiteit.

Tijdens de projectzondagen eerder dit jaar waren er twee workshops speciaal voor groep 7-8. De jongens konden zich aansluiten bij de Vette Matties. En de meiden konden zich aansluiten bij de BFFs. We hebben gezien hoe belangrijk vriendschappen zijn en hopen dat de ontstane vriendschappen stand houden als ze aan de middelbare school periode gaan beginnen. Tijdens het kamp kwam Marjolein Rozendaal speciaal voor een BFF moment om met de meiden aan de slag te gaan met de ‘gordel van de waarheid’. Hoe spreek je nou de waarheid en hoe combineer je de waarheid met liefdevolle woorden voor je vriendin? De Vette Matties gingen op dat moment op pad voor een glow in the dark tocht door het bos. Er gebeurden een aantal dingen in het groepsproces waar de matties op zaterdagochtend mee verder gingen.

Zaterdagochtend begonnen we met gebed voor de dag bij de gebedscamper van Coen. Aansluitend hielden de groepen stille tijd. Er werd een proclamatie uitgesproken, ze trokken hun wapenrusting aan en deden een bijpassend spel/verwerking zoals het opschrijven van iets wat je bij God wilde brengen. Dit mochten de kinderen versnipperen en alvast in de kampvuur plek verstrooien. Na het ontbijt hadden we de volgende samenkomst. John vertelde daarin over het ontstaan en de opbouw van de Bijbel. Aansluitend maakten de kinderen een verwerking waarin de chronologie van enkele Bijbelverhalen werd verduidelijkt. De kinderen horen alle verhalen wel, maar niet altijd in de volgorde zoals ze in de Bijbel staan.

Na de samenkomst konden de kinderen kiezen : hutten bouwen in het bos, creatief aan de slag met een Bijbeltekst, wandelen in de natuur of voetballen! Na een heerlijke lunch deden de kinderen mee aan een Bijbelse vossenjacht. Eva, Maria, Esther, Mozes, Simson, Petrus, Zacheüs, David, Abraham en Jozef met zijn mooie jas waren verdeeld over het terrein. Bij elke vos moest een klein spelletje worden gespeeld. Als het spelletje gedaan was kregen de kinderen een letter. De letters in de juiste volgorde vormden het woord ‘Mensenzoon’. Degene waar alle bijbelverhalen en bijbelfiguren naar toe wijzen! Na de vossenjacht speelden de kinderen een spel in stijl van Expeditie Robinson, inclusief eetproef natuurlijk. De rauwe spruit en chili peper waren niet populair …

Aan het eind van de middag werd een heerlijke bbq maaltijd geserveerd en daarna werd het kampvuur aangestoken en verzamelden we ons daar omheen voor de volgende samenkomst. Marianne deelde met de kinderen dat het voor een plantje niks helpt als hij alles weet over wortels en al jaren in de ‘plantenkerk’ over de wortels gehoord en gezongen heeft. Een plantje heeft pas wat aan wortels als het zijn eigen wortels zijn! In de bijbel lazen we in Romeinen dat alle mensen sinds Adam zitten met het probleem van de zonde en de dood, maar dat Jezus voor de oplossing zorgde! Deze samenkomst ging over in een fakkeltocht. Op het grote veld achter het kampgebouw stonden lichtpunten opgesteld. Bij elk lichtpunt stond een van de groepsleiders van de groepen. Elk kind volgde individueel een route langs zijn of haar subgroepleiders. Bij elk punt werd er een Bijbeltekst voorgelezen, een vraag gesteld, een uitdaging voorgelegd of een gebed uitgesproken. Met alle kinderen is gesproken over de individuele keuze die zij zelf moeten maken om het offer van Jezus aan te nemen en Hem als hun eigen ‘wortels’ te accepteren. Veel kinderen kozen voor Jezus of gaven aan dat al eerder gedaan te hebben! Feest in de hemel en op aarde! Daarnaast  gebeurden er nog veel meer bijzondere dingen op het veld. Kinderen werden aangeraakt, muren gingen neer, woorden en beelden werden uitgesproken. Zo gaaf!

Na deze fakkeltocht was er nog tijd voor een spel : Levend kwartet. En daarna hadden de BFF’s en de Vette Matties heerlijk hun eigen chill-moment.

Zondagochtend begon het programma een half uurtje later. We startten onze dag weer met God tijdens de stille tijd. Na het ontbijt zijn we begonnen met opruimen totdat de laatste samenkomst begon. Jiddo nam ons mee in een mix van liederen. De liedjes hadden thema’s en door de liederen heen ontstond er een lijn van aanbidding, ruimte voor getuigenissen, afrekenen met angst, leren over zelfbeeld en natuurlijk lofprijzing. Wat een bijzonder feest, Jezus Overwinnaar! Na de dienst stond de lunch voor ons klaar en na een korte afsluiting in de subgroepen stonden de eerste ouders alweer klaar om de kinderen op te halen.

Nog wat bijzonderheden om te vertellen :

Dit jaar was er een band om ons in aanbidding te leiden. Op de zondagen zingen we vaak mee met youtube, wat op zich prima werkt, maar wat een verschil in sfeer is er te merken als aanbiddingsleiders ons meenemen.

Het afgelopen seizoen werkte groep 7-8 met talentzondagen. De kinderen mogen hun talenten en interesses matchen met taken in de gemeente op zondag. Dit hebben we op kamp verwerkt in een talentenmuur. Alle kinderen die wilden, mochten een taak van de muur halen en konden zo hun steentje bijdragen aan het kamp. Schoonmaken, toetjes maken, meezingen in de band en kampvuur maken zijn voorbeelden van de beschikbare taken. Een mooi voorbeeld van hoe leuk het is om een taak te doen die bij je past.

Dit jaar hadden we de subgroepen anders ingedeeld. Waar voorheen de jongens en meiden van alle leeftijden werden gemixt in een subgroep, waren er dit jaar maar 4 subgroepen. Meisjes van groep 5-6, jongens van groep 5-6, meiden van groep 7-8 en jongens van groep 7-8. Voor elke subgroep waren 5 of 6 leiders beschikbaar zodat de persoonlijke aandacht gewaarborgd bleef.

De dagen na kamp kregen we mailtjes, appjes en gesprekjes waaruit bleek hoe bijzonder het kamp is geweest voor kinderen én leiding. Dank jullie wel voor al die lieve woorden en het delen van ervaringen.

Wij genieten nog even na en hebben de datum voor het volgende kamp alvast vastgelegd : 17-19 april 2020 in Esbeek. Hopelijk ontwijken we met deze vroege datum schoolkampen, avondvierdaagsen, cito toetsen etc.!

⇐ Terug naar het overzicht